15 augustus 2013

Hoe stop je je innerlijke strijd?




Wie is er nou nooit eens boos?

Iedereen is wel eens boos.

Ben jij ook wel eens erg boos op iemand die jou ronduit oneerlijk heeft behandeld?

Voel jij je ook wel eens woedend over een schandalige onrechtvaardige situatie?

Heb jij af en toe ook de neiging om ‘het gevecht aan te gaan’ omdat iets of iemand je vreselijk heeft teleurgesteld?

Wist je dat je bij dat soort emoties in de meeste gevallen een persoonlijke innerlijke strijd aan het voeren bent?

Dat klinkt raar hè…

Toch is het niet zo gek. 

Gewapend voor de strijd
Normaal gesproken is het namelijk niet je omgeving die jouw geluk dwarsboomt. Het is je eigen denken dat je verhindert een goed gevoel te hebben.


Verborgen strijd

Onze innerlijke strijd is eigenlijk altijd een verborgen strijd. Je bent je er dus niet van bewust. Je vecht als het ware onbewust met jezelf, met iets in jezelf. Dat geeft veel stress en onrust. Je zit jezelf compleet in de weg. Je hebt een rot gevoel.

Innerlijke strijd

Maar er is hoop! We hebben de mogelijkheid om die boosheid in onze binnenwereld op te lossen. En dan hoeven we er tenminste ook geen schade (voor onszelf en anderen) in onze buitenwereld mee aan te richten. De man op de kaart ‘Fighting’ / ‘Vechten’ (dit is de Ridder van Wolken/Denken van het Osho Zen Tarot spel) is blijkbaar wel van plan om, met z’n agressie, schade in z’n buitenwereld aan te richten…  


Osho Zen Tarot kaart ‘Fighting’ / ‘Vechten’

Je kunt het jezelf net zo moeilijk maken als de man op de kaart ‘Fighting’ / ‘Vechten’. Hij is zo te zien helemaal klaar om het gevecht aan te gaan.

Aan z’n blik kun je al aflezen dat hij verschrikkelijk boos is. Je ziet alleen maar een deel van z’n verbeten gezicht en de krampachtig gebalde vuisten. Zie je die witte knokkels? En die rood doorlopen ogen?
 
Wat een woede
Wat een extreme prikkelbaarheid en woede laat de man op de kaart zien! Onbewust verbergt hij daarmee een diepe pijn. Die pijn is veroorzaakt door narigheid uit zijn verleden. Dat trauma van vroeger heeft hij ooit diep weggestopt. Hij weet niet meer dat die ellende er van binnen nog zit.

De rode draad vinden

Als je zo ontzettend kwaad bent, kan het zijn dat er een oude pijn uit je kindertijd onder die boosheid zit. Dat boze kind in jou wil gezien en gehoord worden. En je zult onbewust de neiging hebben om het kind steeds weg te sturen. 
Pijn uit je jeugd
Maar in de praktijk is dat niet zo effectief. Het kind zal namelijk steeds terug blijven keren. Het komt net zolang terug totdat je jezelf van die diepe pijn gaat verlossen. Wat je kunt doen, is voor jezelf proberen te achterhalen wat de onderliggende rode draad is waardoor je zo boos bent.

Niet ingevulde behoefte ontdekken

Bij zoveel woede is er in ieder geval sprake van een onderliggende niet ingevulde behoefte. Ik ga ervan uit dat je je natuurlijk niet helemaal van de wijs wil laten brengen door je boosheid. Daarom is het belangrijk je bewust te worden wat die onderliggende niet ingevulde behoefte is. 
Misschien een onvervuld verlangen om erbij te horen?
Als je dat naar boven weet te halen, hoef je niet boos te worden op iets of iemand. Dan kun je in plaats daarvan zoeken naar een manier om die behoefte alsnog ingevuld te krijgen. Een belangrijke vraag daarbij is: ‘Hoe kan ik mezelf geven wat ik nu niet ontvang?’

Anderen angst aanjagen

Daarentegen lijkt de man op de kaart ‘Fighting’ / ‘Vechten’ een andere strategie te hebben. Hij gelooft dat, als hij de ander maar angst aanjaagt en anderen afschrikt door zijn dreigende en vijandige houding, hij kan voorkomen dat hij zelf nog meer wordt gekwetst.


Ready for fighting

Misschien leuk bedacht, maar zo werkt het niet…

Zo houdt hij juist de genezing van zijn wonden tegen! Door zijn aanvallende houding ontzegt hij zichzelf liefde en koestering. Want met zo’n agressieve blik en zo’n gepantserd uiterlijk zal niemand nog enige behoefte hebben om aardig en lief te zijn voor deze persoon. Terwijl hij dàt nou juist zo nodig heeft… 

In feite is hij bang. Bang om zich kwetsbaar op te stellen.

Iedereen is heus wel eens bang

Kwetsbaar durven zijn

En hoe zit het met onze eigen kwetsbare kant, durven wij die wel te laten zien?

Zelf vind ik het soms best wel moeilijk. Want door me sensitief en open op te stellen, weet ik dat ik gekwetst kan worden. En toch is het tonen van m’n kwetsbaarheid nodig om liefde te geven en te ontvangen. Dus doe ik het…
 
Open jezelf
Er is zoveel liefde beschikbaar, als we het maar durven toelaten…



~Ook door mijn volwassenheid heen stroomt de rivier van mijn jeugd~
Frans Depeuter


Neem ook eens een kijkje op mijn Tarot-website: http://hartvoortarot.nl

Deel dit artikel via een van onderstaande sociale media: